GBN BOUWBEDRIJF

GOEDKEURING VLAAMSE WOONWAARBORG

Vandaag keurde de Vlaamse regering, op initiatief van Vlaams minister Matthias Diependaele, de Woonwaarborg goed. Met deze waarborg wil de overheid jonge kopers ondersteunen die steeds vaker te kampen krijgen met het gebrek aan eigen middelen om een hypothecaire lening aan te gaan en hun woondroom te realiseren. De Woonwaarborg zorgt ervoor dat men in de toekomst veel sneller een energie-efficiënte woning zal kunnen verwerven.

WONINGBOUW IN HET SLOP

De woningbouw in Vlaanderen zit al een tijdje in het slop. Zowel de vergunningsaanvragen als de hypothecaire kredieten voor de bouw van een woning nam de afgelopen jaren sterk af. Voor vergunningsaanvragen werd een daling waargenomen van 16% t.o.v. het jaar 2022 en 23% tegenover 2021. Ook de aanvragen voor hypothecaire leningen daalde met bijna 30% t.o.v. 2022 en 41% dan in 2021. Deze cijfers tonen aan dat er in de nabije toekomst minder bouwactiviteit zal zijn. 

DE WOONWAARBORG

Met de Vlaamse Woonwaarborg kunnen er tot 5.000 jonge Vlamingen per jaar versneld aan een eigen woning worden geholpen. De Waarborg stelt banken in de mogelijkheid om meer leningen aan 100% van de waarde van de woning af te sluiten. Met de Woonwaarborg wil de Vlaamse regering, in eerste instantie, een oplossing bieden voor eerste kopers die nog nooit eerder een woning kochten, tot een aankoopwaarde van €434.830. Verder zal de termijn van de waarborg, tot de eerste vijf jaar van de looptijd van lening, beperkt worden.