GBN BOUWBEDRIJF

RENOVATIEPLICHT

GBN BOUWBEDRIJF - EPC LABEL

Vanaf 1 januari 2023 is de renovatieverplichting van kracht voor residentiële gebouwen. Het begrip ‘residentieel’ omvat alle panden die bestemd zijn voor bewoning, waaronder huizen, appartementen, studio’s en kamers. Deze verplichting is van toepassing op bestaande woningen.

In eerste instantie betekent dit dat elke woning met een E- of F-label binnen vijf jaar moet worden gerenoveerd, met als doel minstens label D te behalen. Idealiter streven we zelfs naar label A, aangezien het uiteindelijke doel is om tegen 2050 een label A te bereiken. Laten we er bovendien voor de gemoedsrust van uitgaan dat je liever niet meer dan één keer aan dezelfde woning wilt renoveren om onnodige zorgen te vermijden.

HOE VERKRIJG JE EEN BETERE EPC SCORE?

Voor een verhoging van je EPC-score zijn energiebesparende maatregelen essentieel.

In de eerste plaats is isolatie van cruciaal belang. Door hoogwaardige isolatiematerialen te gebruiken voor muren, vloeren en daken, kun je ervoor zorgen dat je huis uitstekend beschermd is tegen warmteverlies. Dit resulteert in een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik.

Vooral bij oudere woningen heeft isolatie de grootste impact op je EPC-score. Het heeft weinig zin om je verwarmingssysteem aan te pakken als de warmte niet efficiënt binnen blijft. Wanneer we je woning beter willen isoleren, richten we onze aandacht op het dak, de muren, vloeren, plafonds en vensters. Met aandacht voor de juiste technieken en materialen in elke ruimte.

Bovendien is het essentieel om aandacht te schenken aan de verwarmings- en koelsystemen. Het integreren van energiezuinige oplossingen, zoals warmtepompen, draagt bij aan een efficiënter energieverbruik. Ventilatie speelt ook een belangrijke rol; overweeg systemen met warmteterugwinning om de luchtkwaliteit te handhaven en tegelijkertijd energie te besparen.

Neem dus ook even de tijd om na te denken over je verwarming en koeling. Als je budget het toelaat, overweeg dan energiezuinige en duurzame systemen, zoals:

  • Warmtepompen, om op een slimme manier met energie om te gaan.
  • Zonnepanelen, om zelf energie op te wekken.
  • Ventilatiesystemen die warmte terugwinnen.

Door deze elementen te combineren, kun je voldoen aan de criteria voor het behalen van het EPC-label A. Dit is niet alleen gunstig voor het milieu, maar kan ook geld besparen op je energierekening.

WAT GAAT DIT KOSTEN?

Het is slim en voordelig om vóór de aanvang van de renovatie een overleg te plannen met je bouwteam (architect, aannemers, etc.) om te bespreken welke aspecten voor jou van belang zijn en wat je beschikbare budget is. Op deze manier kunnen alle betrokkenen gezamenlijk nagaan wat de meest optimale oplossingen zijn, waarbij jouw budget wordt gerespecteerd en het beoogde resultaat toch wordt behaald.

FINANCIËLE ONDERSTEUNING OF PREMIES KRIJGEN?

Of je nu voor grootschalige of meer bescheiden energiebesparende ingrepen staat, er komt altijd een prijskaartje bij kijken. Gelukkig heeft de overheid verschillende steunmaatregelen in het leven geroepen. Denk hierbij aan de Vlaamse verbouwpremie, een renteloze verbouwlening, een EPC-labelpremie en diverse maatregelen via Fluvius.

Gebruik de PREMIEZOEKER om te ontdekken welke premies je specifiek in jouw gemeente kunt aanvragen.

GBN BOUWBEDRIJF - EPC LABEL

WAAROM IS HET NU HET IDEALE MOMENT OM TE RENOVEREN?

Bereid je voor op de toekomst. Het Vlaamse Klimaatplan loopt tot 2050, en we staan klaar om samen met jou te bekijken hoe we de energie-renovatie van jouw woning het best kunnen plannen.

  • Duurzaam en zuinig verwarmen betekent een lagere energierekening!
  • Je levert een bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering.
  • De waarde van je woning stijgt.
  • Meer wooncomfort. Dankzij goede isolatie blijft je leefruimte aangenaam warm in de winter en heerlijk koel in de zomer.

MAAK VANDAAG NOG EEN AFSPRAAK IN ONZE SHOWROOM!

Overweeg je energiebesparende maatregelen? Wil je de EPC-score van je woning verbeteren?

Aarzel niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen en EEN AFSPRAAK TE PLANNEN IN ONZE SHOWROOM. Bij GBN Bouwbedrijf staan we jou graag te woord om jouw project grondig te bespreken.

GBN Bouwbedrijf, dat is bouwen op mensenmaat!